Badkamer renovatie

Bent u van plan uw badkamer te renoveren?
Iedereen zal er wel eens mee te maken krijgen om zijn of haar badkamer te renoveren. Hoe ga je het aanpakken? Wil je alles vervangen of zijn er nog bruikbare elementen? Wij helpen je graag op weg om tot een goed resultaat te komen.
 
Plaats je badkamer klus online
 
Wensen in kaart brengen
Ben je van plan om je bestaande badkamer te renoveren of gaat je voorkeur uit naar iets geheel nieuws? Op welke manier ga je de ruimte van de badkamer gebruiken? Wil je de droger en wasmachine hier plaatsen? Is het sanitair nog up to date? Dit soort vragen zorgen ervoor dat je een goede wenseninventarisatie maakt. Op basis hiervan kun je goede keuzes maken bij het ontwerp.

Indeling van je badkamer
Ben je kostenbewust bij je renovatie of verbouwing? Het is dan veel voordeliger om de indeling hetzelfde te houden. Je hoeft dan geen leidingwerk te verleggen. Plaats als eerste de wc in verband met de grote afvoerpijp. Als vervolgstap kun je gaan schuiven qua indeling voor bad, wastafel of douche.

Muurbewerking
In de badkamer verandert het snel van temperatuur en vochtigheid. Gebruik op plaatsen waar het snel vochtig wordt materialen als, steen, glas, tegels of metaal. Het gebruik van vochtwerende badkamerverf of watervast stucwerk is ook een goede oplossing.

tips-badkamer-renoveren

Verlichting en elektra
Let goed op bij de aanschaf van uw verlichting voor de badkamer. Koop specifiek lampen die hiervoor gemaakt zijn. Hiermee voorkom je kortsluiting en gevaarlijke situaties. Gladde oppervlakken hebben goed zicht nodig en bij de spiegel heb je meer gerichte verlichting nodig. Dergelijke verlichting is verkrijgbaar bij sanitairwinkels en bouwmarkten.

Ligbad of douche plaatsen?
Een bad uitzoeken is persoonlijk en ook afhankelijk van je budget. Let vooral op vormen en materialen. Plaatstalen baden zijn zwaar, maar robuust. Acryl daarentegen is voordelig, maar zijn krasgevoelig en maken een piepend geluid als je in het bad staat te douchen. Kunsthars heeft dergelijke problemen niet, maar is relatief duur in de aanschaf.

Denk je toch meer aan het milieu?
Maak dan gebruik van een douche. Je bespaart hierdoor jaarlijks veel water. Douchbakken zijn er in verschillende materialen als: kunsthars, keramiek, natuursteen of kunststof. Een inloopdouche is nu helemaal de trend, maar deze blijft lang vochtig na gebruik.

Badkamervloer
Kies voor de veilige antisliptegels. Is een gladde vloer optisch toch mooier? Gebruik dan een transparante coating om deze toch aanzienlijk veiliger te maken. Houten vloeren zijn mogelijk in de badkamer, maar het moel wel een massieve en geïmpregneerde vloer betreffen. Denk ook aan onderhoud. Jaarlijks moet deze geïmpregneerd worden om rotten tegen te gaan. Rubber, linoleum, natuursteen en vinyl kan natuurlijk ook.

Ventilatie in de badkamer
Een badkamer wordt door gebruik geregeld vochtig. Schimmel en vochtplekken moeten voorkomen worden. Wanneer er geen ramen in uw badkamer aanwezig zijn, plaats dan een mechanische ventilatie met afvoer en ventilator. Hierdoor wordt een vochtige ruimte snel voorzien van buitenlucht en kan vocht wegtrekken.