Een bad (kuip) plaatsen

Badkuipen worden tegenwoordig van geëmailleerd plaatstaal of kunststof gemaakt. Het zijn degelijke en sterke materialen maar het is toch goed om deze op zijn pootjes of zijn rand te laten rusten. Lekkage kun je hier aanzienlijk mee verminderen tussen badrand en tegelwerk. Hiermee voorkom je beweging van het bad ten aanzien van de ombouw.

Wenst u een bad (kuip) te laten plaatsen door een vakspecialist, meld dan het plaatsen van een bad aan als klus op ons platform.

Plaats je badkamer klus online
 

Bij het plaatsen van een bad dient u rekening te houden met:

Afvoer plaatsen
Het gat in de bodem van het bad is voor de hoofdafvoer. Daarboven is een aansluiting voor de overloopleiding. Bevestig de sifon aan de bestaande afvoer. Vanaf de sifon worden alle verbindingen gelijmd met hard PVC-lijm. De leiding moeten op maat gemaakt worden, omdat ieder bad anders qua afmetingen is.

Aanvoer water
Vervangt u een bad dan beschikt u al over een warme en een koude aanvoer. U zult hoogstens de kranen willen vervangen. Geeft u het bad een andere plaats of bouwt u een nieuwe badkamer, dan moet u ook aan het water werken. De fraaiste oplossing: leidingen in de wand onder de tegels. Hiervoor freest u sleuven, die u later weg pleistert. Voor de aanvoer van zowel warm als koud water gebruikt u buis van 15 mm. De badkraan monteert u op een in de muur verzonken muurplaat met behulp van verstelbare s-koppelingen.

U stelt de koppelingen op de juiste hoogte en breedte door meer of minder teflontape om de schroefdraad te wikkelen. Buizen die in de wand zijn weggewerkt altijd verpakken in een mantelbuis. Gebruik hiervoor bij 15 mm pijp flexibele elektriciteitsbuis van 19 mm.

Bad ombouw plaatsen
Een goede basis voor een betegelde ombouw is gipsplaat op een stevig houten frame (44×67 mm) of gasbetonblokken. De laatste lijmt u met speciale gasbetonlijm. De blokken maakt u op maat met een handzaag met geharde tanden. U kunt ook denken aan een ombouw van kunststof of houten schroten. De laatste tweezijdig lakken en vooral aandacht besteden aan de kopse kanten.

Sifon bereikbaar houden
De sifon van een bad moet bereikbaar blijven i.v.m. verstoppingen. Hiervoor in de ombouw een z.g. tegelraam opnemen. Dit is een luikje, waarin als regel vier tegels passen, zodat het onzichtbaar in het tegelwerk past.

Aarden moet
Aan de onderzijde van een stalen bad, bij de plugopening, zit een lip. Bevestig hieraan een aarddraad die u doorverbindt met de aardleiding.

Kit
Om lekkage te voorkomen is het nodig om het geheel aftekitten.
Een vakman inschakelen voor uw badkamer renovatie of verbouwing?
Plaats je badkamer klus online